Buitengewoon secundair onderwijs

Wil je je kind inschrijven in een school buitengewoon secundair onderwijs in Leuven, Bierbeek of Huldenberg?

Je hebt een verslag nodig om naar het buitengewoon onderwijs te gaan. Neem hiervoor tijdig contact met het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding).

Omdat we willen dat iedereen gelijke kansen heeft, werken de scholen zo veel mogelijk volgens dezelfde afspraken. Om te kunnen inschrijven in het buitengewoon secundair onderwijs moet je eerst aanmelden, behalve voor TAnder. Daar kan je rechtstreeks inschrijven. 

Opleidingsvormen in het BuSO

In het buitengewoon secundair onderwijs zijn er 4 opleidingsvormen (OV). Een opleidingsvorm zegt iets over wat je na het buitengewoon secundair onderwijs kan doen.

OV1: Bereidt leerlingen voor op een verblijf in een dagcentrum en/of op begeleid werk of vrijwilligerswerk in een omgeving met ondersteuning. Leerlingen krijgen een algemene en sociale vorming. 

OV2Bereidt leerlingen voor op het maatschappelijk functioneren in een omgeving met ondersteuning. Leerlingen krijgen een algemene en sociale vorming en worden voorbereid op betaalde arbeid in een beschermd milieu of op eenvoudige jobs in een omgeving aangepast aan de ontwikkelingsmogelijkheden van de leerling.

OV3: Bereidt leerlingen voor op het werk in het gewone arbeidsmilieu. Leerlingen krijgen een algemene, sociale en beroepsvorming, gericht op wat ze nodig hebben om zelfstandig te leven en te gaan werken.

OV4: Bereidt leerlingen voor op het werk in het gewone arbeidsmilieu of op verder studeren in het hoger onderwijs. Leerlingen volgen het programma van het gewone secundair onderwijs, met aangepaste doelstellingen en ondersteuning.

De verschillende types BuSO

Type Basisaanbod: Voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften voor wie het gemeenschappelijk curriculum met redelijke aanpassingen niet haalbaar is in een school voor gewoon onderwijs.

Type 2: Voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Type 3: Voor kinderen met een emotionele of gedragsstoornis, maar zonder verstandelijke beperking.

Type 4: Voor kinderen met een motorische beperking.

Type 6: Voor kinderen met een visuele beperking.

Type 7: Voor kinderen met een auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis.

Type 9: Voor kinderen met een autismespectrumstoornis, maar zonder verstandelijke beperking.

Aanbod per school